l
Ontdek je merkverhaal naar de markt

Authentieke content vanuit je personal brand

Authentiek communiceren als ondernemer. Maar wat is een personal brand nu wel en wat is het vooral ook niet. Laten we eerst maar beginnen met het misverstand wat het niet is.

Het grote misverstand over personal branding

Alleen maar ‘authentiek zitten zijn’ is niet voldoende.  Een personal brand heeft alles te maken met jezelf op zakelijke wijze zichtbaar te maken. Het gaat er namelijk om dat je heel bewust een beeld van jezelf als ondernemer wilt creëren. Dit betekent dan ook dat je heel bewust bepaalde dingen wel of juist niet laat zien. Wat je doet als expert, maar bijvoorbeeld ook over je hobby’s, interesses etc. vanuit het beeld dat je wilt uitstralen naar de markt.

Altijd je doelgroep voor ogen
Als je aan personal branding doet en je bedrijf wilt promoten, dan heb je altijd een doelgroep voor ogen. Altijd? Ja, echt altijd. Je wilt namelijk relevant zijn en je bedrijf laten zien met een doel: je wilt voorkeur voor jou als ondernemer creëren,  omdat je beoogt dat deze persoon uiteindelijk voor jou als coach, adviseur of dienstverlener kiest. Daarom laat je jezelf ook zien, om de connectie aan te gaan met potentiële klanten. En ja, dat beeld moet natuurlijk wel kloppen met wie je bent als ondernemer, waar je voor staat en waar je goed in bent. Of je nu gaat presenteren, een post plaatst, of een email verzendt etc., het is het zakelijke plaatje dat moet kloppen via alle communicatiemiddelen en kanalen die je inzet.

Communiceren vanuit je business DNA

Het neerzetten van jezelf als personal brand begint vanuit je business DNA? Omdat dit de kern is van waaruit je bedrijf is ontstaan. En in de tijd heb je allerlei beslissingen genomen die uiteindelijk tot dit bedrijf hebben geleid. Dat maakt het zo interessant en waardevol. Want waarom heb je zo gekozen? Wat vind je belangrijk? Bijvoorbeeld als je kijkt naar de locatie van waaruit je werkt. Of de mensen met wie je samenwerkt en het dienstenpakket dat je aanbiedt. Het vormt de basis van je personal brand, oftewel het merkverhaal naar de markt. Ook wel ‘de pareltjes’ zoals ik ze noem. Ik werk altijd met deze parels, om zo de vertaalslag te maken naar je doelgroep. En door eerst naar het gehele plaatje te kijken en daarna de belangrijkste details eruit te halen, ontstaan vanzelf ‘de haakjes’ voor relevante content voor je doelgroep.

Relevante contentstrategie voor je doelgroep

Jouw merkverhaal als ondernemer vormt bij mij de basis voor je contentstrategie. We kijken naar je visie, missie en je waarden, maar natuurlijk ook naar je expertise. Vervolgens gaan we samen associëren hoe we je verhaal als ondernemer in woord, beeld, maar ook video of andere visuals kunnen vertellen. Denk bijvoorbeeld ook aan animaties (bijvoorbeeld op speelse wijze uitleg geven), infographics (handig om data begrijpelijk te maken), GIF-jes of video (om je persoonlijkheid vooral te benadrukken). Uitgangspunt voor alle content is altijd de problemen en wensen van je doelgroep. Want zonder wens of probleem geen marketingverhaal. Je zult waarde moeten toevoegen om relevant te kunnen zijn.

De voordelen van een merkverhaal

De voordelen van het merkverhaal achter je personal brand zijn:

  • mensen kunnen je beter onthouden (onze hersenen zijn namelijk zo geprogrammeerd dat we verhalen beter kunnen onthouden)
  • je mensen makkelijker betrekt bij je bedrijf. Een verhaal verbindt, emotioneert en inspireert namelijk. Bovendien biedt een merkverhaal veel meer mogelijkheden of invalshoeken om nieuwe content te bedenken. Het zijn eigenlijk mini-verhaaltjes die zijn afgeleid van een overkoepelend merkverhaal. 
  • Je bent veel creatiever als je storytelling toepast, je onderscheidend vermogen is gemakkelijker te communiceren, maar ook je authenticiteit. Het is immers jouw verhaal over wie je bent en waar je goed in bent.


Iedere ondernemer heeft een merkverhaal.

Denk je nu, ja maar ik heb geen ‘merkverhaal’. Onzin. Iedereen heeft een verhaal te vertellen. Vaak vinden we het ‘gewoon ’wat we kunnen of wat we hebben meegemaakt. Daarom is handig om samen met een objectief persoon jouw verhaal naar de markt te vinden, en  zo ook ‘de blinde vlekken’ mee te pakken. Ik gun het iedereen om op en pakkende en natuurlijk manier te communiceren. Een manier die bij jou past als ondernemer van waaruit je de verbinding maakt met de juiste mensen zonder een verkooppraatje te houden. Een verhaal dat iemand meeneemt naar het hart van je bedrijf. Eerlijk en helder.

Wil je nu ook op zoek gaan naar je merkverhaal? Laten we kennis maken of kijk hier voor mijn speciale traject ‘ontdek je merkverhaal’ vanuit je persoonlijke merkidentiteit.

Meer weten over je personal brand voor je contentstrategie?

Hoe word ik top-of-mind bij de juiste doelgroep?
"Terug naar de roots" van je bedrijf
De taal van je doelgroep voor je contentstrategie
Hoe begin ik als ondernemer met personal branding?
De connectie met je ideale klant via sociale media maken
De waarde van een personal branding coach
Creëer meer impact met een authentieke en onderscheidende boodschap
Hoe bepaal ik mijn onderscheidend vermogen?
Hoe profileer ik mezelf online via sociale media?
Je visie en missie als onderdeel van je contentstrategie
Het perfecte duo: storytelling & contentstrategie
Van volger via sociale media naar merkfan
7 manieren om te groeien met online branding
Jezelf profileren met Personal Branding